Hangsúlyos külhoni jelenlét a MSÚSZ kongresszusán

2017. május 26. 18:40

„Ezen a kongresszuson vett részt eddig a legtöbb kollégánk, és külön öröm számunkra, hogy Székelyföldről, Kárpátaljáról és Vajdaságból is érkeztek vendégeink” – mondta Pálfalvi Gábor, az MSÚSZ dunántúli alelnöke a Magyar Sportújságírók Szövetségének idén Győrben megszervezett rendes éves kongresszusának megnyitóján. A kongresszuson, amelynek helyszíne a győri városháza díszterme volt, közel 150 sportújságíró vett részt, és május 15-16-án rendkívül tartalmas két napot töltöttek el Győrben a résztvevők, közöttük – Sepsiszentgyörgytől Kolozsvárig, Csíkszeredától Marosvásárhelyig – a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) tíztagú küldöttsége, Rácz Éva MÚRE elnök vezetésével. 

A PRESSing csapata a MÚRE elnökével Győrben   Fotó: MSÚSZ

 

A rendkívül tartalmas két nap szakmai programjában előadások hangzottak el többek között a budapesti vizes és cselgáncs világbajnokság, a győri EYOF előkészületeiről és tervezett programjairól, Kulcsár Krisztián MOB elnök pedig arról beszélt, hogy a MOB és a sportújságírók ugyanazért a célért dolgoznak, mégpedig azért, hogy minél több kommunikálható magyar sportsiker legyen, és ezért partnerséget ajánlott a sportújságíróknak.

Domanyik Eszter, a győri önkormányzat főosztályvezetője a július 23-án kezdődő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról (EYOF) tartott előadása után Mravik Gusztáv alelnök az AIPS és az AIPS Europe vezetői testületének magyar tagjai közül dr. Csisztu Zsuzsát hatalmas virágcsokorral, Szöllősi Györgyöt egy üveg minőségi borral köszöntötte abból az alkalomból, hogy beválasztották őket a szervezetek végrehajtó bizottságába.

A rendes évi közgyűlés felvezetéseként Szöllősi György MSÚSZ elnök együttműködési megállapodást írt alá Dunda Györggyel, a Kárpátaljai Magyar Újságírók Szervezetének szakmai titkárával, valamint Tóth Líviával, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnökével. Ennek előzménye az az együttműködési megállapodás, melyet az MSÚSZ tavaly Tápiószentmártonban a MÚRE-val írt alá, s minek lényege, hogy azon határon túli magyar sportújságírók, akik tagjai hazájuk újságíró szervezetének, ha kérik, automatikusan az MSÚSZ tagjai lesznek. A határon túli újságíró szervezetekkel kötött megállapodások előkészítésében jelentős szerepet vállalat Bögözi Attila (MÚRE), akit az MSÚSZ elnökségének áprilisi döntése alapján a testület határon túli koordinátorának neveztek ki.

A győri kongresszuson szót kapott a határon túli koordinátor is, aki az együttműködési szerződések jelentőségéről beszélt (a beszéd szövege itt olvasható), és rövid helyzetrajzot vázolt fel a határon túli magyar sportújságírás jelenlegi helyzetéről.

A kongresszus munkálatairól az MSÚSZ honlapján, bővebben itt olvashatnak.

A sportújságírók hétfőn késő délután az EYOF helyszínek és az épülő olimpia falu megtekintése után ellátogattak Gyirmótra, ahol Horváth Cs. Attila a klub menedzsere fogadta őket. A vendégek megtekintették a gyirmóti pályákat meg a klub épületet és egy rövid beszámolót hallgattak meg a sportszervezet életéről.

A klub tulajdonosok, Horváth Ernő és Horváth Ferenc, a stadion bejárás után, az Aranyhal étteremben köszöntötték vendégeket. A gyirmóti halvacsora és a Somlói Kancellár Birtok borai garanciát jelentettek egy jó hangulatú, kellemes estére, és egyben erőgyűjtést a másnapi, hagyományos Hoffer-kupa kispályás labdarúgó torna küzdelmeire, melyekre a győri ETO Park műfüves pályájáin került sor, s melyen immár másodszor volt hivatalos a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) focicsapata, a PRESSing is.

A PRESSing szerepléséről Bögözi Attilának a Népújság május 23-i számában megjelent beszámolója itt olvasható.

Jövőre, a sportújságírók éves seregszemléjét Kecskemét látja vendégül.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!