Térrendészet és városrendészet

2018. május 16. 12:27

Változó világunkban újabb és újabb intézmények, felügyeleti szervek jelennek meg. Érkezett is egy kérdés: mit jelent a térrendészet, városrendészet? Mivel foglalkoznak, mi a feladatkörük? Van-e egyáltalán ilyen szó vagy csak összetévesztjük a térrendezés és városrendezés szavakkal? Magyari Sára nyelvész rovata.

 

Változó világunkban újabb és újabb intézmények, felügyeleti szervek jelennek meg. Érkezett is egy kérdés: mit jelent a térrendészet, városrendészet? Mivel foglalkoznak, mi a feladatkörük? Van-e egyáltalán ilyen szó vagy csak összetévesztjük a térrendezés és városrendezés szavakkal?
Az utóbbi kérdésre egyértlemű a válasz: van ilyen összetételünk, és nem jelenti, jelentik ugyanazt. A térrendezés, városrendezés inkább a tervezéssel, a kivitelezéssel való többrétű foglalatosságot jelenti, a térrendészet és városrendészet intézményként működik, felügyeleti tevékenységet végez.
A magyarországi közterület-felügyeletről szóló 1999. évii LXIII. törvény szabályozza a városrendészet feladatköreit, melyek az ellenőrzés, a büntetés és védelem hármasságát célozzák. Ilyen feladatkör például az, hogy ellenőrizni kell a közterületek jogszerű használatát, ennek rendjét és tisztaságát; védeni kell (akár büntetések árán is) a közterület épített és természeti környezetét, az önkormányzati vagyont, a köztisztaságot, de az állat-egészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátásában is részt vesz ez a szerv.
A térrendészet nagyjából ugyanezt a feladatkört látja el, csak hangsúlyozottan a térhasználattal foglalkozik: például elszállítják a roncsautókat, ellenőrzik a parkolások szabályosságát: megtörtént-e a parkolójegy, -bérlet megvásárlása, olyan helyen áll-e az autó, ahol szabad parkolni stb.
Horvátországban például létezik Környezetvédelmi, térrendészeti és építésügyi minisztérium. Itt a térrendészet azt is ellenőrzi, hogy megfelelő engedéllyel épültek-e a házak, a tér, ahol az épületek állnak, beépíthető-e, nem tartozik-e természetvédelmi besorolás alá stb. Ugyanakkor a város- és térrendészek hivatalos személyek, egységes egyenruhát vagy legalább egységes ismertető jelet (kitűzöt, karszalagot, mellényt) viselnek.
Itthon talán azért okozhat gondot e kifejezések használata, mert más adminisztrációs vagy rendfenntartási egységek elnevezéseivel találkozunk a román nyelvben és adminisztrációban (poliția locală, poliția comunitară), illetve megoszlanak a feladatkörök is.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!