Tiszteletbeli MSÚSZ tagsági kártya MÚRE tagoknak

2016. május 17. 21:01

Közös szándéknyilatkozatot írt alá a Magyar Újságírók Romániai EgyesüIete (MÚRE) és a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) a kelet-magyarországi Tápiószentmártonban, a Kincsem Lovasparkban, a Sportújságíró-Kongresszus 2016 rendezvényen, ahol május 9-10-én éves rendes közgyűlését tartotta az MSÚSZ, és átadták a szövetség éves elismeréseit is.

 

Sportújságíró-kongresszus 2016, Tápiószentmárton   Fotók: MSÚSZ/Róth Tamás

 

A kongresszuson, számunkra, külhoni magyar újságírók számára, fontos pillanat volt, amikor az MSÚSZ, Alapszabályzatának egyhangúlag megszavazott módosításával, lehetővé tette, hogy minden MÚRE-tag, aki igazolja, hogy tagdíjat fizet, ingyenesen tiszteletbeli MSÚSZ tagsági kártyát kapjon. Többek között ezt is tartalmazza a Szöllősi György MSÚSZ-elnök, és Rácz Éva MÚRE-elnök által, a kongresszus alkalmával aláírt együttműködési szándéknyilatkozat, amelyben kijelentik, hogy „a továbbiakban hivatalosan is együtt kívánnak működni a két országban a szakma érték- és érdekképviseleti kérdéseinek kölcsönösen előnyös megoldását érintő ügyekben. Az együttműködés alapját képezik a két szakmai szervezet alapszabályzataiban megfogalmazott azonos célkitűzések: a sajtószabadság érvényesülése mellett való kiállás, a nyilvánosságot korlátozó törekvések, a nyilvánossággal való bármilyen visszaélés elleni határozott fellépés, továbbá az a szilárd elhatározás, hogy mindkét egyesület felelősséggel őrzi a magyar újságírás, illetve a magyar sportújságírás erkölcsi tisztaságát, ápolja hagyományait és küzd az újságírás szakmailag elérhető legmagasabb színvonaláért”.

Közös szándéknyilatkozatot írt alá Szöllősi György MSÚSZ-elnök, és Rácz Éva MÚRE-elnök

 

A sportújságírók kongresszusán elhangzott előadásokban szó esett még a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról (dr. Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja), a riói ötkarikás játékokról (Siklós Erik, a Magyar Olimpiai Bizottság marketing és kommunikációs igazgatója), a labdarúgó EB-ről (Szabó Gergő, a labdarúgó-szövetség sajtófőnöke) és a 2017-es budapesti FINA-világbajnokságról (Szalay Péter, a 2017-es budapesti, hat sportágat egyesítő FINA-világbajnokság médiaigazgatója).

A közgyűlést követő díszvacsorán internetes videókapcsolaton, Lausanne-ból bejelentkezett Gianni Merlo, az AIPS elnöke, aki összefogást, munkájuk során pedig őszinteséget kért a magyar sportújságíróktól, arra buzdítva, hogy harcoljanak a bunda, a fogadási csalások és a korrupció ellen.

A tápiószentmártoni eseményt jelenlétével személyesen is megtisztelte Jannisz Darasz, az AIPS európai tagozatának görög elnöke, aki bejelentette, hogy a szervezet 2017 márciusában Budapesten tartja éves európai kongresszusát.

Nagyszerű PRESSing gól a FourFourTwo kapujába

 

Kedden, a kongresszus másnapján rendezték meg a hagyományos Hoffer-kupa kispályás labdarúgótornát, amelyre a MÚRE PRESSing nevű focicsapata is hivatalos volt. A kupaküzdelmekkel párhuzamosan – több éves kimaradás után – került sor a Kincsem Lovaspark néhány éve elhunyt tulajdonosáról, Kocsi Jánosról elnevezett újságírói fogathajtó versenyre is, amelyet férfiaknál a Nógrád Megyei Hírlap újságírója, Márton István, a nőknél pedig a FourFourTwo nemzetközi sportmagazin versenyzője, Galán Laura nyert meg.

A Hoffer-kupa idei győztese a Nemzeti Sport csapata, második helyezett az Újságíró-válogatott, bronzérmes a MÚRE PRESSing csapata lett.

A legjobb játékos: P. Fülöp Gábor (Magyar Rádió), a legjobb kapus: Szucher Ervin (PRESSing), gólkirály: Schleinig Ádám (Nemzeti Sport).

 

Bögözi Attilának a Hoffer-kupa küzdelmeiről a marosvásárhelyi Népújságban megjelent tudósítása itt olvasható.

 

A torna legjobb kapusa Szucher Ervin (PRESSing) lett

 

 

SZÁNDÉKNYILATKOZAT

 

A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és

A Magyar Újságírók Romániai EgyesüIete (MÚRE)

részéről

 

1. A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és a Magyar Újságírók Romániai EgyesüIete (MÚRE) – a továbbiakban: a Felek – kölcsönös megelégedéssel állapítja meg, hogy a két szakmai szervezet között évek óta eredményesen működő informális kapcsolat alakult ki, amelyet a két egyesület 2016 májusától új szintre kíván emelni, amit a jelen SZÁNDÉKNYILATKOZAT is rögzít.

2. A Felek kijelentik, hogy a továbbiakban hivatalosan is együtt kívánnak működni a két országban a szakma érték- és érdekképviseleti kérdéseinek kölcsönösen előnyös megoldását érintő ügyekben. Az együttműködés alapját képezik a két szakmai szervezet alapszabályzataiban megfogalmazott azonos célkitűzések: a sajtószabadság érvényesülése mellett való kiállás, a nyilvánosságot korlátozó törekvések, a nyilvánossággal való bármilyen visszaélés elleni határozott fellépés, továbbá az a szilárd elhatározás, hogy mindkét egyesület felelősséggel őrzi a magyar újságírás, illetve a magyar sportújságírás erkölcsi tisztaságát, ápolja hagyományait és küzd az újságírás szakmailag elérhető legmagasabb színvonaláért.

3. Mindkét egyesület legitimnek és szakmai szempontból előrelépésnek tekinti a Magyar Újságírók Etikai Együttműködési Testületének (MÚEET) Média Önszabályozó Testületté (MÖT) történt átalakítását, amely az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése által megfogalmazott alapelvek figyelembe vételével jött létre, s amelynek célja a sajtóetikára, a szakmai pontosságra, a személyiségi jogokra vonatkozó alapelvek meghatározása és érvényesítése. A Felek közösen is támogatják azokat a törekvéseket, amelyek készek javítani a szakma teljesítményén, ezzel együtt az újságírás társadalmi státuszán.

4. A két egyesület bátorítja és támogatja szaktestületeinek közeledését, és kifejezi azt az elhatározását, hogy munkabizottságai, szakosztályai a jövőre vonatkozóan közös projektek keretében szorosan működjenek együtt, többek között etikai, szakképzési, vagy bármely más területeken éppúgy, mint közös kulturális, sport és szabadidős programok (például futballmeccsek) megszervezésében, lebonyolításában – Magyarországon és Romániában egyaránt. A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) Alapszabályzatában lehetőséget kíván teremteni arra, hogy minden MÚRE-tag, aki igazolja, hogy tagdíjat fizet, ingyenesen tiszteletbeli MSÚSZ tagsági kártyát kapjon. A két egyesület kölcsönösen tájékoztatja és meghívja egymást saját rendezvényeire, partnerként feltüntetheti egymás logóját kiadványokon, honlapjukon, és ugyancsak a saját honlapokon kölcsönösen közli egymás legfontosabb híreit.

5. A jelen SZÁNDÉKNYILATKOZATBAN foglalt elvi megállapodások gyakorlati kivitelezésére a két szervezet, egyeztető és munkabizottságot hoz létre, amely együttműködési terveket készít, és konkrét javaslatokat terjeszt a két egyesület testületei elé.

6. A közös nyelv és kultúra talaján kiemelt jelentőségű együttműködés érdekében, az MSÚSZ és a MÚRE szükségesnek tartja, és ezt a SZÁNDÉKNYILATKOZAT is rögzíti, hogy minden esztendőben legalább kétszer – egy ízben, Romániában, egy ízben Magyarországon – a két szakmai egyesület vezetői tanácskozzanak a közös, illetve a kölcsönös érdekű ügyekben.

 

TÁPIÓSZENTMÁRTON, 2016. MÁJUS 9.

     SZÖLLŐSI GYÖRGY, az MSÚSZ elnöke 

     RÁCZ ÉVA MÁRIA, a MÚRE elnöke

 

   A Hoffer-kupa bronzérmes csatapa, a PRESSing                                                     Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!