Tisztújítás előtti közgyűlés

2019. április 05. 09:13

Az egyesület Igazgatótanácsa a Közgyűlés előtti percekben fogadta el Szűcs László ismertetésében a MÚRE IT működési szabályzatát, ezt a Közgyűlés tudomásul vette.

A Közgyűlésen elhangzott Rácz Éva elnöki beszámolója, amelyet az egyesület alelnökeinek, továbbá az Igazgatótanács további tagjainak kiegészítései követtek, ezt követően a szokásoknak megfelelően az elnök ismertette a 2018. évi költségvetés végrehajtásáról szóló jelentést, majd a cenzori jelentést. A Becsületbíróság tevékenységéről szóló rövid beszámolót írásban küldte el Ambrus Attila, a testület elnöke, aki levelében jelezte: lemond BB-elnöki tisztségéről és tagságáról. A jelentések elfogadása után az egyesület elnöke ismertette az idei költségvetés, illetve a tervezett tevékenységek tervezetét.

Szóba kerültek továbbá az egyesület riportkötetei, egyesületünk lapja, a Romániai Magyar Sajtó, a Brassai sajtófotó kiállítás tapasztalatai, a tervezett riporttáborok, a Spectator Alapítvány helyzete, a Becsületbíróság lehetséges jövője, a romániai magyar sajtótermékek tervezett digitalizációs projektje stb. Az idei közgyűlés ugyanakkor kapcsolódott a Hunyad Megyei Hírmondó 200. lapszámának ünnepi rendezvényéhez.

Az elnöki beszámolóban Rácz Éva emlékeztette a tagságot: folyamatos volt az elmúlt évben is az egyesület működése, a marosvásárhelyi iroda is minden munkanapon nyitva tartott. „Mindez azért volt lehetséges, mert támogatónk volt 2018-ban is a BGA Zrt. valamint az RMDSZ és a Communitas Alapítvány” – hangzúlyozta az elnök, aki arra is emlékeztette a tagságot, hogy folyamtosan frissül a www.mure.ro honlapja, minden hónap 13-án megjelent a szájton a NyelvVész rovat újabb írása, és a MÚRE időszaki kiadványa, a Romániai Magyar Sajtó is megjelent.

Fontosabb rendezvényeink a következők voltak:

  • rendes közgyűlésünket Csíkszeredában tartottuk, 2018. március 23-án,
  • Kövek, sorsok, bányák, emberek – Hunyad megyei riportutak, című kötetünket több helyen is bemutattuk, az alaptábor helyszínén, Déván például március 17-én;
  • Riporttáborunkat Kémerben, a Szilágyságban tartottuk, július 6-8. között;
  • Őszi szakmai tanácskozásunkat Gyergyószárhegyen tartottuk, Sajtóarchívumok: hagyományostól a digitális felé címmel, október 12-14. között.

Az utóbbi helyszínhez kapcsolódva, az elnök a legutóbbi MÚRE-nívódíjasokat is felsorolta: Márkus Etelka tévés, Lehőcz László rádiós, Kovács Hont Imre és Márk Boglárka pedig írott sajtóban végzett munkájáért részesült elismerésben. A Pro Amicitia díjat Sabin Ghermannak, életmű-díjat pedig Szilágyi Aladárnak és Cseke Péternek ítélt meg a testület. Az elnök ugyanakkor ismételten gratulált az egyéb díjazottaknak:

  • Simon Juditnak a MÚRE javaslatára odaítélt EMKE Spectator-díjhoz,
  • Balta Jánosnak és egykori újságíró-kollégának, Dávid Lajosnak az Ezüstfenyő-díjhoz,
  • Ötvös Józsefnek a Bernády-díjhoz,
  • Puskel Péternek az Arad Megyei Tanács által díjazott 50 éves pályafutásához,
  • Csibi László filmes kollégának a Nussbaum 95736 című filmmel elnyert több díjához.

Az egyesület által lebonyolított programok közül az elnök megemlítette a Brassai-2016 pályázatot, amely az elmúlt évben is nagyon népszerű volt, a beérkezett sajtófotókból már az előző év végén útjára indult a vándorkiállítás (Kolozsváron 2017. december 18-án), és folytatódott Nagyváradon (2018. jan. 17.), Csíkszeredában (2018. március 23.) és Bukarestben (2018. okt. 8-án a Balassi intézetben és november 13-án az Ady-líceumban).

Kiemelt jelentőségűnek nevezte az elnök a Sajtó és tipográfia ma címmel megrendezett workshop-sorozatot, amely 2017 végén Nagyváradon indult, majd további 3 regionálisan kiválasztott helyszínen folytatódott: Árkoson június 15-16-án, Válaszúton szeptember 7-8-án találkoztak a kollégák. A beszámoló, összegző tanácskozást Gyergyószárhegyen tartottuk.

Először pályázott a Communitas Alapítvány illetékes szaktestületénél könyvkiadásra az egyesület. Ennek eredményeként, két kötetet sikerült kiadni: Szilágyi Aladár: Flandriától Ticinón át Lombardiáig című, útiriportokat tartalmazó könyvét a szerző 75. születésnapjára is, illetve a NyelvVész rovatot vezető Magyari Sára: Takázás című, nyelvhez kapcsolódó írásait tartalmazó kötetet (mindkettőt bemutattuk több helyszínen). Az elnök megemlítette azt is, hogy a MÚRE először vállalkozott román nyelvű riportkötet kiadására: készen van a fordítás, a Hunyad megyei riportjaink 2019-ben jelenhetnek meg román nyelvű kötetben.

A meg nem valósult tervek közül az elnök említette azt, hogy a most elszámolt évben elmaradt a szórványnapra tervezett tanácskozás, elhalaszották a változó európai Médiairányelvről az EME szakbizottságával közösen tervezett tanácskozást, és nem valósult meg az a fotópályázat, amely a romániai kisebbségek világát mutatta volna be. Emellett, az elnök sajnálatát fejezte ki, hogy a tagság nem használta ki azt a pénzügyi keretet, amelyből a különböző megyékben szervezett kisebb rendezvényekhez igényelhettek volna támogatást a tagok.

A be nem fejezett projektek közül az elnök kitért az egyesület közhasznúsítására: mint mondta, folyamatban van a szükséges iratcsomó összeállítása, amelyet reményei szerint hamarosan benyújtanak Románia Kormányához.

A Becsületbíróság (BB) elnöki beszámolóját Ambrus Attila elnök távollétében Sarány István, a BB jelen lévő tagja olvasta fel. Ebben az elnök azt írta: az etikai testülethez egyetlen megkeresés sem érkezett, és sajnálja, hogy nem sikerült a médiában tapasztalható jelenségekkel sem foglalkozniuk – és egyéb elfoglaltságára hivatkozva, a lemondásáról is tájékoztatta a tagságot.

(fotó: Lehőcz László, Temesvári Rádió)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!