A Magyar Nemzet ideje

2019. február 06. 09:04

Február 6-tól ismét megjelenik Magyarországon a Magyar Nemzet című napilap, miután a Magyar Idők nevet változtatott. A Magyar Nemzetet korábban többször betiltották, de mindannyiszor újra megjelent – írják a lap legfrissebb számában.

A Magyar Nemzet legújabb változatának első címoldala

 

„Sokan felteszik majd a kérdést, hogy ez a Magyar Nemzet mindenben örököse-e a réginek és egészen vállaljuk-e a múltat? A válasz: nem! Akkor politikai és egyéb körülmények egy és másban eltorzították a Magyar Nemzet igazi arcát.”

A fentebbi idézet a Magyar Nemzet mai számából származik, abból a szerkesztőségi vezércikkből, amelyben felidézik a Magyar Nemzet című újság eggyel korábbi, 1945-ös újraindulását. 2019. február 6-tól ugyanis ismét megjelenik Magyarországon a Magyar Nemzet című napilap, miután a Magyar Idők nevet változtat. A keddi átalakulást a szombati lapszámban jelentette be a szerkesztőség, a névváltás napján pedig az alapító főszerkesztő, Pethő Sándor képét és gondolatait felidézve mutatják be az "új" lapot.

A névváltoztatás a lap irányultságán és szerkesztőségi elvein nem változtat - ígérik. „A Magyar Idők pedig a jobboldali konzervatív újságírás etalonjának, a Magyar Nemzetnek irányvonalát követte három és fél éven keresztül, életben tartva a szellemiségét, közben a Magyar Nemzet a polgári oldal árulóinak kezén volt.” – írja róluk az origo.hu portál, amely úgy fogalmaz: „a Hír TV után a Magyar Nemzet is hazatért".

Ezzel a számmal búcsúzott el a Magyar Idők

 

A most átnevezett Magyar Idők azt követően jelent meg a magyarországi piacon, hogy négy évvel ezelőtt a Magyar Nemzet akkori főszerkesztője, Liszkay Gábor és néhány kollégája lelkiismereti okokból lemond (megtagadja a politikai irányítást). 

A régi-új nevű lapot nem Gajdics ottó vezeti tovább, most Ballai Attila főszerkesztő veszi át, aki a Mediaworks Hungary Zrt. sportüzletág-igazgatója volt.

A Magyar Nemzet címmel kevesebb mint egy év szünet után jelenik meg újra lap. A Magyar Időkhöz képest az ára is változatlan s amint az előfizetőknek is jelezték, ők változatlanul megkapják a lapot (de le is mondhatnak róla).

A Magyar Nemzetet 1938 augusztus 25-én jelent meg, Pethő Sándor főszerkesztő irányításával. Korábban, 1944-ben, majd 1956-ban ismét betiltották (ez a harmadik „újraindulása”), de mindannyiszor újra megjelent - írják a lap szeresztőségi vezércikkében. A Ceausescu-diktatúra idején, 1977 karácsonyán ebben a lapban jelent meg Illyés Gyula nemzetközi visszhangot kiváltó írása az erdélyi magyarságról.

A lap legutóbbi, a tavalyi parlamenti választás után megszüntetett változatának több munkatársa Magyar Hang néven indított saját, heti megjelenésű magazint. Egyébként éppen a magyarhang.org jelezte, hogy a Magyar Nemzet újraindulásával az mno.hu portálon gyakorlatilag kereshetetlenné váltak a lap korábbi írásai, mivel nincs kereső az archívumban.

A Magyar Idők archívuma kereső funkcióval együtt továbbra is elérhető.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!