Május 3.: a viszonylagos sajtószabadság napja

2017. május 03. 13:51

A sajtó propaganda-eszközzé vált, de tartja magát a minőségi újságírás – ezek a legfontosabb megállapításai a FreeEx romániai sajtószabadság-jelentésnek, amelyet ma délben, a nemzetközi sajtószabadság napján mutattak be Bukarestben.

Az Active Watch idén is a nemzetközi sajtószabadság napján tette közzé a jelentését. Ebben az áll: a sajtó legnagyobb gondja a propaganda, a médiát érő fenyegetések, illetve az, hogy az Országos Audiovizuális Tanács tolerálta, sőt, néha szinte már bátorította egyes TV-csatornák kilengéseit – áll a jelentésben.

A tavalyi évnek a sajtót és szólásszabadságot érintő legfontosabb eseményei közül megemlítik, hogy a helyhatósági és a parlamenti választások többször is manipulációra adtak alkalmat. Továbbá, a média szerintük hozzájárult a közbeszéd radikalizálódásához, és az újságírók maguk egymást támadják.

Bár javult a közérdekű információkhoz való hozzáférés törvénye, az állami intézmények ugyanakkor továbbra is zárolnak információkat – például a vitatott doktorátusok vagy katonai rangok elnyerése esetében.

A szakmánkat egyesek továbbra is megfélemlítésre, illetve befolyással való visszaélésre használják. Ugyanakkor, a tél végi tüntetéseken egyértelművé vált az újságírókkal szembeni erőszak felerősödése – áll a jelentésben.

Megállapítják továbbá, hogy a hírtelevíziók etikai vétségei már a közönség és a civil társadalom felháborodásait is kiváltották. A jelentés arra is figyelmeztet, hogy semmi nem védi meg azokat, akik feltárják a sajtóban tapasztalható rendellenességet, kilengéseket.

A jelentés megemlíti, hogy a politikum nem mondott le a megfigyelési törvények elfogadásáról, de azt is, hogy a közmédia mindkét intézményében jártak tavaly az ügyések, és hogy a rádió elnökének megállapították összeférhetetlenségét, és hogy eltörölték a rádió- és tévéilletéket.

A magyarság tekintetében pedig, az Active Watch idén is jelzi, hogy – akárcsak korábban – az elmúlt időszakban is többször korlátozták a magyar kisebbség szólási jogát.

Szintén a sajtószabadság napját megelőzően hozta nyilvánosságra éves jelentését előbb a Riporterek Határok Nélkül, majd a FreedomHouse is. Ezek egyike sem tér ki külön a romániai magyar sajtó helyzetére.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!