Nincs törvény: (még) van illeték!

2016. november 10. 20:40

Nem hirdette ki az államelnök a rádió- és tévéilletéket is eltörlő törvénycsomagot. Ezt maga Klaus Iohannis mondta el ma az Active Watch által, a javaslattevővel folytatott  levélváltást követően szervezett közvitán, Bukarestben. Mint fogalmazott, kihirdette volna a 102 nem adójellegű illeték eltörlését előíró törvényt, ha az nem rendelkezne a tévé- és rádióilleték megszüntetéséről is - tudósít az Agerpres hírügynökség.

Iohannis azt mondta, alapvetően pozitívnak tartja a kezdeményezést, amelyhez hasonlóak választási programjában is voltak. "A parlament azonban - általam ismeretlen okból - sürgősségi eljárással, mindössze két hét alatt fogadta el a jogszabályt" - tette hozzá az államfő, aki szerint közvitára kellett volna bocsátani tévé- és rádió-előfizetési díj eltörléséről szóló rendelkezést, és a parlamentnek is alaposabban meg kellett volna vitatnia a törvényjavaslatnak ezt a pontját. 

Az államfő azt is elmondta, miután a parlament elfogadta a törvényt, a köztelevízió és a közrádió vezetői, illetve az Európai Műsorsugárzók Uniója - amelynek a TVR is tagja - azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy ne hirdesse ki a jogszabályt. 

 

"Nagy megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy sem a televízió- sem a rádiótársaság illetékeseivel nem egyeztettek előzőleg a témáról. Ezt nagyon furcsának tartom, mert azért nem két kft.-ről van szó. Normális körülmények között ennek a vitának is a törvény elfogadása előtt kellett volna lezajlania. De ha a parlament úgy gondolta, hogy ő mindent tud, én úgy gondoltam, hogy nem tudok eleget" - fogalmazott Iohannis, és felkérte a vita résztvevőit, ismertessék álláspontjukat a tévé- és rádióilleték eltörlése kapcsán, hogy ezek alapján véleményt alkothasson a kezdeményezésről.

(Címlapfotó: Cristian Nistor, Agerpres)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!