NyelvVész: Nem kell több(es)

2015. december 13. 10:04

A magyar ember lánya a reggeli kávé mellett böngészi a napi sajtót: ezt is meg azt is, mert nem pártoskodik, csak kíváncsi. Nem is gondolnánk, milyen serkentően hat az agyra az újságolvasás, mert miközben megtudjuk, mi minden történt és történik majd, aközben a nyelvi megformáltság is igen izgatóan hat a szürkeállományunkra: az egyik lapban egy miniszter mossa kezeit, a másikban egy város az összes elhunytjaiért imádkozik, a harmadik helyen kiderül, hogy a rendezvényre a politikusok feleségeikkel mentek.

De jó nekik! Mármint a feleségeknek, hogy mindet elvitték, mert nálunk az a szokás, hogy egy férfinak, még ha politikus is, hivatalosan csak egy feleség jár (vagy legalábbis a többit illik otthon hagyni), és ezt a nyelvhasználat is tükrözi.

A nyelvi gazdaságosság (ökonómia) elve érvényesül ilyen helyzetben. Amikor a magyar nyelvben egy tárgy, fogalom, jelenség, személy stb. többségét például számnév jelöli, akkor nem kell kétszer jelezni a többes számot, tehát a jelzett szó egyes számban marad: két kéz, sok kéz, összes kéz. És ezt nem is nagyon szoktuk eltéveszteni. Továbbá egyes számot használunk a páros testrészek esetében is: Moss kezet! Fázik a fülem. Könnyezik a szemem. Ennek a jelenségnek a következménye, hogy az olyan szerkezetekben, ahol a páros testrészek valamelyike megsérül, a fél jelzőt fogjuk használni: félkezű, félszemű. Persze sejtjük, hogy a miniszter mossa kezeit szerkezet tükörfordítás lehet, mert a román nyelv ebben a tekintetben pontosan fordítva működik: a jelző és a jelzett szó számban is illeszkedik egymáshoz.

Az összes elhunytjaiért szerkezetben is ez a jelenség mutatható ki, akár a politikusok feleségeikkel esetében. Mindhárom példa birtokviszonyos kapcsolat is, és valószínűleg ez továbbfokozza a bizonytalanságot. Ilyenkor gyakrabban tévesztünk. Főleg, ha román nyevlből kell gyorsan fordítanunk.

Magyarul az ilyen helyzetekben marad az egyes szám: mossa kezét, az összes elhunytjáért imádkoznak (de még egyszerűbb az összes elhunytért kifejezés), illetve a politikusok feleségükkel mentek. Különben – így Luca napján – belénk bújhat a kisördög és például többnejűséggel vádolhatjuk meg a honatyákat, akiknek fizetéséből valószínűleg telne is egy-egy háremre. Arról ne is beszélve, hogy elég nagy fejtörést okozna, ha politikailag és nyelvileg korrekt módon szeretnénk többférjűséggel vádolni a honanyákat...

Magyari Sára

 



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!