Hazatért legújabb riportkötetünk

2019. október 16. 15:20

Szilágy megyében két helyszínen mutatta be legújabb könyvét a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete. A Nem tömb, nem szórvány: Szilágy című kötet szerzői közül többen is jelen voltak az október 11-12-i zilahi és kémeri közönségtalálkozón.

A zilahi találkozón az újságírás szakos egyetemisták táborban készített filmjét is levetítettük  

 

Zilahon Lakatos Sándor, az RMDSZ városi szervezetének elnöke köszöntötte a Kossuth utcai székházban házigazdaként az újságírókat és a közönséget, majd Szűcs László MÚRE-elnök mutatta be a nyáron Szilágyságban táborozott csapat megjelent tagjait. Szerkesztőként azt is elmondta: a könyvet ugyan riportkötetnek nevezzük, de azért vannak benne porték, interjúk is, ezért is szerepel a borítón meghatározásként, hogy Szilágy megyei riportutak, amire a borító is ráerősít a szilágysági tájbban sétáló riporterekkel. A portrék közül kiemelte a Fejér Lászlóval, a Szilágy megyei magyar sajtó közelmúltjának meghatározó alakjával készített anyagot, amely, mint fogalmazott, minden bizonnyal nem csupán az utolsó, de talán az egyetlen vele készült beszélgetés, amiből nem csak egy élettörténet bontakozik ki, hanem Zilah nagyvárossá válásának históriája, illetve a rendszerváltás előtti hazai sajtó világa. A Szilágyságivá lett újságíró című beszélgetés sepsiszentgyörgyi születésű alanya néhány hónappal az interjú elkészülte után hunyt el, a mostani bemutató a rá való emlékezést is jelentette.

A továbbiakban Szekeres Attila heraldikusként tartott vetítettképes előadást – egy krakkói konferencián elhangzott szöveg rövidített változatát – a Báthoriak jelképhasználatáról, kiemelve, hogy a család címerében szereplő sárkányfogak valójában farkasfogak. Rácz Éva a kötetnyitó interjúját idézte fel Seres Dénes parlamenti képviselővel az egykori Szilágyságról, valamint a mai Szilágy megyéről, az ott élő magyarság jelenéről, önszervező képességéről beszélt.

Tomcsányi Mária A „két Wesselényi” Zilahon című riportja elkészítésének műhelytitkaiba avatta be a hallgatóságot, elmondva azt is, hogy a megyeközpont két legfontosabb iskolája helyzetképének megrajzolásán túl vidéki pedagógusokat is megszólaltatott. Újvári Ildikó a szilágysági pezsgőkészítés útját járta be Szilágysomlyótól Kárásztelekig, s az ott szerzett élményeit idézte fel. A Perecsent bejáró Bögözi Attila riportjának középpontjában természetesen a falu nevezetes terméke, a hagyma állt, többek között azt is megtudhattuk, mi az oka annak, hogy e keresett portéka, amit gyakran akkor is perecseniként kínálnak a piacon, ha nem ott termett, miért nem kaphatta meg mind ez idáig az oltalom alatt álló jelzést.

Bögözi Attila, Újvári Ildikó és Szűcs László a kémeri találkozón   Fotók: Vicsi Judith

 

2018 nyarán Kémeren volt a riporttáborunk központja, a falu határában álló Kemsilvanum panzió, Zilah után ezért ment el a csapat egy része ismét a Szilágyság nyugati szélén fekvő faluba, megismertetni a nyomdából frissen kihozott kötetet a helybéliekkel, közöttük olyanokkal is, akik szereplői a riportoknak. Szomorúan értesültünk arról, hogy alig egy héttel bemutató előtt, balesetben elhunyt kötetünk egyik legidősebb szereplője: Soós Bálint szemtanúként mesélt Szucher Ervin kollégánknak az Ippon lezajlott mészárlásról, és nagyon várta a kötetet – mesélte unokája, a kémeri Soós Koppány, aki szintén szerepel az interjúalanyok között.

Míg Rácz Éva és a többiek dedikálnak, Szoboszlai Attila, a kémeri Fort Silvan pincészet tulajdonosa (balra) és Szabó Levente György polgármester D. Mészáros Elek kollégánkkal beszélget

 

A református egyház gyülekezeti termében mintegy ötven érdeklődő előtt Kánya Zsolt Attila lelkipásztor köszöntője után a könyvben sarmasági riporttal jelentkező D. Mészáros Elekkel kiegészült szerzői csapat ezúttal a riporttáborban szerzett élményeiről, benyomásairól szólt. A találkozón jelen volt Szabó Levente György polgármester is, aki egyébként másokhoz hasonlóan a jó hangulatú családi napi rendezvényekről sietett át a könyvbemutatóra, amelynek végén hosszú perceken át dedikáltak a szerzők a kémerieknek.

A Szilágy megyei riportkötet már kapható Kolozsvárt az Idea könyvtérben, a Gaudeamus könyvesboltban, Nagyváradon az Illyés Gyula könyvesboltban, továbbá az RMDSZ zilahi irodájában.

*

A kötet következő bemutatóját november 6-án 17 órától tartjuk a kolozsvári Gaudeamus könyvesboltban, terveink szerint az érdeklődők találkozhatnak a művel novemberben a Nagyváradi Könyvmaratonon, valamint a Marosvásárhelyi Könyvvásáron.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!