Idei büszkeségeink

2019. október 07. 21:51

Ismét kiosztotta nívódíjait a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete. Gyergyószárhegyen tartott tisztújító közgyűlés másnapján, az új és a régi elnök közösen vezette le a ceremóniát: a díjazás elején Rácz Éva leköszönő elnök üdvözölte a vendégeket, szólásra kérve a társszervezetek képviselőit.

Alig fértünk el az ünnepi est végén egy fotón a díjazottakkal   Fotó: Vicsi Judith

 

A Magyar Sportújságírók Szövetsége nevében S. Tóth János elnökségi tag, majd a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének nevében Máriás Endre elnök szólt az ünneplőkhöz a községháza dísztermében. Ezt követően  a leköszönt elnök megköszönte az együttműködést a társszervezetek képviselőinek, valamint a támogatást a MÚRE állandó támogatóinak, a BGA Zrt.-nek, az RMDSZ-nek és a Communitas Alapítványnak, majd átadta a mikrofont Kolcsár Bélának, a helyi Kulturális és Művészeti központ igazgatójának, aki az önkormányzatok képviselőit (Györffy Gábor gyergyószárhegyi alpolgármestert és Hargita Megye Tanácsa képviseletében a MÚRE régi barátját, Kassay Lajos Pétert) kérte szólásra.

Az idén alapított Pro Cultura et Arte díj átadása után, melynek fődíját Szekeres Attila kollégánk kapta, az újonnan választott MÚRE-elnök, Szűcs László vette át a „műsorvezetést” az egyesület díjainak átadására. Audiovizuális és írott sajtó kategóriában is osztottunk nívódíjat, és az idei Életmű-díjas kolléga is velünk ünnepelt. Gazdára talált a Pro Amicitia 2019, továbbá egy különdíjat is átadtunk. Szintén a szakmai elismerésekhez kapcsolódik Szűcs László elnök bejelentése: díjat alapít a MÚRE az újságírás társszakmáiban dolgozók munkájának elismerésére, ezt például tördelők, operatőrök, hangtechnikusok, korrektorok stb. vehetik majd át - mindazok, akik munkája nélkül a médiatermék nem lenne olyan, amilyennek lennie kell, és nem juthatna el a fogyasztókhoz. Az ünnepség végén Szűcs László és Bedő Zoltán elnök aláírt egy szándéknyilatkozatot a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete és a tavaly bejegyeztetett Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete közötti együttműködésről. 

Elsőként vehette át különdíját az a médiavállalkozó, aki a mamut-kábelszolgáltatókkal szembeszállva, ma is régiós kábelhálózatot és ezzel együtt televíziót működtet. Kupás János, a Sóvidék TV egyik tulajdonosa nemrég még erre is lapot húzott: elindította a kizárólag interneten sugárzó Régió Rádiót. Ezért a bátorságáért ítélte díjra méltónak az egyesület vezetősége. Méltatásában Tomcsányi Mária felidézte megismerkesdését a vállalkozóval, majd, mint fogalmazott, „wikipédiásan” ismertette a díjazottat, aki egyúttal legutóbbi táborunkban elkészített portréjának alanya is, ezért nem szerette volna idő előtt lelőni a kötetbe készülő írását.

Életmű-díjat vehetett át Ágopcsa Marianna nyugalmazott újságíró, aki pályafutását A Hét munkatársaként kezdte, majd a Szatmári Friss Újság napilaptól ment nyugdíjba (és bár ez nem hangzott el a méltatásban, de időnként a Kolozsvári Rádiónak is tudósított  - a szerk.). Gazdag pályáján elsősorban művészeti témákkal foglalkozott, de hűséges krónikása volt a szatmári helyi eseményeknek is - írta róla egykori kollégája és főszerkesztője, Veres István (méltatását Szűcs László olvasta fel).

Egyesületünk azokat a román nyelven publikáló kollégákat is díjazza, akik hozzájárulnak, hogy a román többség megismerje a magyar közösséget és annak gondjait. A Pro Amicitia-díjat idén Stefan Both temesvári újságírónak ítélték oda, aki az Adevărul napilap hasábjain publikál. Bartha Csaba laudációjában emlékeztetett: kollégánk rendszeres látogatója a Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásainak, a Temesvári Magyar Napokon pedig a román sajtóval való kapcsolattartást végzi évek óta. Előszeretettel ír a bánsági magyarság történelméről, épületeiről, de mai eseményeiről is. A díjazott egyébként nem csak az elismerést köszönte meg, hanem azt a lehetőséget is, hogy gyakorolhatta a magyar nyelvet is, amelyet ma kizárólag szüleivel beszélgetve használ.

Az írott sajtó kategóriában ezúttal olyan kollégára esett a választás, aki (tudjuk, nem egyetlen ilyenként) nem újságírónak készült, mégis több mint 20 éve ennek a hivatásnak él, és helytörténészként, reneszánsz táncosként is ismerik. A Nívódíjat „értékeket felmutató újságírói munkájáért” kapta Gáspár-Barra Réka, az Aradon kiadott Nyugati Jelen napilap Hunyad megyei tudósítója, akiről laudációjában Forró László elmondta, hány civil szervezetet létesített, mikor hozta létre a reneszánsz tánccsoportot, sőt, azt is, hogy általuk tudja a hunyadi románság is, hogy a mostani történeti múzeum valaha a Magna Curia nevet viselte. Az Ady Endre Sajtókollégiumban végzett, diplomadolgozatának témája a Hunyad megyei magyar sajtó XX. századi története. Kezdő újságíróként pedig szinte házról házra járva kereste fel a magyar családokat, kérve, hogy megrendeljék a magyar lapokat - érzékeltette kollégánk elkötelezettségét a méltató.

Az audiovizuális média nívódíját nem egy személynek, hanem egy szerkesztőségnek ítélte oda idén a MÚRE Igazgatótanácsa. A díjazott a bukaresti közszolgálati televízió, a TVR Magyar Adás szerkesztősége, azért a kitartó munkáért, amellyel az elmúlt 50 évben sikerült kialakítani a romániai magyarság legnézettebb műsorát. Rácz Éva méltatásában utalt a számtalan szerkesztőre és egyéb munkatársra, akik a csapatban dolgoztak, és arra, hogy hogyan teszik lehetővé ma is azt, hogy bárki megnézhesse a músorokat a tévében vagy interneten. Majd azzal zárta mondandóját: egyik ismerőse emlékeztette nemrég arra: akárhány televízió és rádió sugároz, a (régebben kizárólag) hétfői Magyar Adáshoz leghűségesebbek a nézők. A díjat számos munkatársával együtt Mosoni Emőke főszerkesztő vette át.

 

A címlapon Kupás János, Rácz Éva, Szűcs László, Ágopcsa Marianna, Stefan Both, Mosoni Emőke És Gáspár-Barra RékaOssza meg másokkal is!Szóljon hozzá!