Riporttáborban jártunk Törökkanizsán

2019. augusztus 02. 11:58

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete (VMÚE) szervezett július végén riporttábort a Tisza-parti Törökkanizsán, a résztvevők jelentős részét erdélyi, partiumi kollégák adták, egyesületünk tagjai.

A törökkanizsai csoportképről igazoltan hiányzik a fotót készítő Martinek Imre

 

Igen népszerű rendezvény lett az utóbbi években a riporttábor, melynek lényege, hogy egy adott településről, illetve annak tágabb környezetéről készítenek anyagokat az ott egy hosszú hétvégére összegyűlő újságírók. A MÚRE a korábbi évek hasonló rendezvényei után az elmúlt időben éves rendszerességgel szervezett ilyen tábort, a szilágysági Zsobokon, a besztercei Radnaborbereken, majd Temesvárott, illetve Hunyad megyében. Ezek eredménye egy-egy kötetnyi válogatás volt az elkészült anyagokból. Legutóbb a Szilágy megyei Kémeren és környékén jártunk, az ott készült riportokből készülő könyv éppen a napokban kerül nyomdába.

Nem újdonság immár a vajdasági kollégák körében sem a riporttábor, az immár negyedik ilyen találkozón a Tisza-parti Törökkanizsa és környéke jelentette a helyszíneket, változatos témakörökben, a fűszerpaprika termesztésétől, a szerb-magyar-román hármashatáron át a község civil szervezeteinek, sajtóéletének bemutatásáig. Újságírói szemmel mindenképpen érdekes kihívás egy másik országban, ám ugyancsak kisebbségi közegben dolgozni, feltárni a különbözőségeket és a hasonlóságokat.

– Az idei riporttáborunk több szempontból is különleges volt, a kollégák közül többen is úgy fogalmaztak, hogy ez volt az eddigi legsikeresebb. Természetesen óriási szerepe volt ebben a házigazdáinknak, élükön Újhelyi Nándor elnök úrral, akinek az irányításával a vendéglátóink minden segítséget megadtak ahhoz, hogy a kollégák olyan riportalanyokkal találkozhassanak, akik élményszámba menő történeteket osztanak meg velük, illetve ahhoz is, hogy mindenki jól érezze magát és a lehető legideálisabb körülmények között dolgozhasson Törökkanizsán – emelte ki Máriás Endre a Magyar Szó napilapnak adott nyilatkozatában. A VMÚE elnöke hozzátette: – Az ilyen összejövetelek a munka mellett a szakmai tapasztalatcserére, illetve a mélyreható gondolatok egymással való megosztására is kiváló lehetőséget kínálnak, amit a résztvevők a valódi összetartozás ünnepeként élnek meg, éppen ezért az ilyen alkalmak mindig új lendületet adnak nemcsak a Kárpát-medence különböző szegleteiben működő szakmai szervezetek közötti együttműködésnek, hanem az azok hátterében meghúzódó személyes kapcsolatoknak, barátságoknak is.

A kiválóan szervezett tábor résztvevői a törökkanizsai Tiszagyöngye Kulturális Egyesület nemrég felújított székházában rendezték be a tábor központját, itt hangzott el a már említett Újhelyi Nándor részéről egy rövid városismertető, továbbá a kollégák a környék biológiai sokszínűségéről is meghallgathattak egy érdekes előadást. A táborban felvett anyagokból a korábbiakhoz hasonlóan kötet készül, ennek ismertetésére majd visszatérünk.

A MÚRE következő riporttáborának tervezett helyszíne a Sóvidék lesz szeptember elején, ennek részleteit is hamarosan ismertetjük.

 

Sz. L.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!