Médiapiac: Kötéltánc az aknamező fölött

2018. február 21. 11:51

A Magyarországon kialakult jogi és politikai környezetet elemzi a Médiapiac.com egyik írása, amelyben a szerző azt latolgatja, hogyan végzik ilyen körülmények között munkájukat az újságírók. A megállapítások egy része a romániai magyar médiától sem áll távol.

Polyák Gábor médiajogász elemzéséből idézünk.

"Folyamatos morális bizonytalanságban telnek a napjaink. Szabad-e bírónak, hivatalnoknak, tanárnak maradni, ha a rendszer ellehetetleníti a normális működést? Menjünk vagy maradjunk? Szabad-e olyan pártra szavazni, amely legfeljebb a kisebbik rossz? Lehet-e egyszer majd jogállamot építeni nem jogállami eszközökkel? Mindezt az újságírásra vetítve: megengedhető-e egy végletesen ellenséges közegben az etikai szabályok átlépése?"

 

 

 

A kép a The Walk című filmből származik.

 

"A tabudöntögetés rémisztő példái a jól szervezett karaktergyilkosságok, a politikai megrendelésre készített, és a teljes kormányközeli médián végigszáguldó lejárató riportok. Ezek sokszor a magánélet legintimebb szegmenseit sem kímélik. Buzizás van, külföldről szerződtetett paparazzo, hamisított interjú van, ahogy éppen a megrendelő kívánja. Ez a 2010 előtti időszakhoz képest is nagyon súlyos minőségromlás, amiért közpénzen jól tartott, magukat újságírónak nevező bérpropagandisták a felelősek.

De a háborús helyzettől függetlenül sem túl rózsás az újságírás helyzete. A magyar digitális piac is szenved aGoogle és a Facebook pénzszivattyújától és szeszélyes algoritmusaitól. A hírversenyben alig marad idő valódi újságírói munkára, ami még inkább felértékeli a politikai megszállás alatt álló állami hírügynökséget.

A teljes írás: itt.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!