A központtól a középpontig

2018. január 13. 21:18

A szavaknak van alakja (hang- vagy betűsor) és jelentése. A kettő viszonya alapján vannak egyjelentésű (ímél), többjelentésű (virág), azonos alakú (vár), hasonló alakú (gondolkodikgondoskodik), rokon értelmű (szépcsodálatos) és ellentétes jelentésű (fentlent) szavak. A többjelentésű szavakról írtunk ebben a rovatban többször, de előkerült már a rokonértelműség is. A minap viszont az alábbi címre figyeltem fel: Központban a fiatal tehetséges sportolók. Először nem is értettem, mi a gond, majd megvilágosodtam: kimaradt egy-két betű. Valószínűleg középpontbant szerettek volna írni.

Csakhogy a kettő nem ugyanazt jelenti manapság. A központ szótári jelentése területnek a közepe (a központban lakom), de lehet valamilyen szervezet működését irányító, összehangoló felsőbb szerv is (telefonközpontban dolgozom). A középpont mai szóhasználatunkban – főleg a kiinduló példában – inkább az irányultságot jelenti: irányító hatású, irányító szerepű személyt jelent (középpontban van) vagy egy olyan helyzetet, állapotot, amikor valakire, valamire tevékenység irányul (az érdeklődés  középpontjában áll).

Gyakran téveszthető még a helység (település) és a helyiség (terem, épületrész); nyelvjárásban a gondolkodik (tudatos értelmi tevékenységet fejt ki) és a gondoskodik (gondot visel rá); esetleg a fáradság (kimerítő tevékenység) és fáradtság (erejét vesztett); illetve az egyhangúan (monotonon) és az egyhangúlag (ellenvetés nélkül) stb.

Külön kategóriája a paronimáknak (azonos alakú szavak), amikor a hosszú-rövid hangzók szembenállása hoz létre új szót: áru (portéka) – árú (ellenértékű), irat (dokumentum) – írat (írást készíttet) vagy ép (sértetlen) – épp (éppen), eszencia (ízesítő) – esszencia (lényeg).

Érdemes ezekre odafigyelni, főként hogy ma már azonos alakú szavak listáit találjuk a világhálón (románul is!), de persze a legjobb az lenne, ha az új évben megengedhetnénk magunknak, hogy segítse munkánkat egy korrektor, egy tisztafej, hátha így megtisztul a szövegünk és akkor az olvasó is jobban megtisztel – figyelmével és előfizetésével is.

Magyari Sára

(kép forrása: retronom.hu)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!