Hazatért új riportkönyvünk

2018. március 17. 22:24

A Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában mutattuk be március 17-én, szombaton délben a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete legújabb, ezúttal Hunyad megyébe kalauzoló riportkötetét, mely tizenöt kollégánk írásait tartalmazza Kövek, sorsok, bányák, emberek címmel.

Winkler Gyula üdvözli a hallgatóságot   Fotók: Szűcs László

 

A MÚRE még a múlt év nyarán szervezett Déván riporttábort, s a korábbiakkal ellentétben, amikor zömmel egy település történetét, jelenét, ismert és ismeretlen hőseit hozták olvasóközelbe a kollégák, ezúttal többen a megye más vidékeit, Hátszeget, Kalánt, Vajdahunyadot, a Zsil-völgyét keresték fel, izgalmas témákra, érdekes riportalanyokra találva. Ugyancsak nóvumként a táborban jelen voltak a kolozsvári újságíró szakos egyetemi hallgatók, akik a tapasztalatszerzés mellett saját filmet forgattak élményeikről.

A közönség soraiban a kötet több riportalanya is jelen volt

 

A dévai könyvbemutatón Winkler Gyula EP-képviselő üdvözlő szavai után az előszót jegyző Rácz Éva, a kötetet szerkesztő Szűcs László, szerzőink közül pedig Bögözi Attila, Szucher Ervin, Győrffy Gábor, Forró László és Bartha Csaba (két utóbbi kollégánk rádiósként vett ezúttal tollat a kezébe) idézte fel Hunyad megyei élményeit, illetve az általuk készített riportok előzményeit, hátterét. Egyébként a gazdag képanyaggal rendelkező kötet több riportalanya is jelen volt a találkozón. Szóba került annak a fontossága, hogy a sajtó képes a maga sajátos eszközeivel ráirányítani a figyelmet az erdélyi és partiumi magyar szórványközösségekre, értékeikre, jelenükre, jövőképükre. A riportkötet bemutatója az ilyenkor szokásos dedikálásokkal ért véget. (Az említetteken kívül egy vagy több írásával jelen van a kötetben Szekeres Attila, Sarány István, Ambrus Melinda, Maksay Magdolna, Sarány Orsolya, Tomcsányi Mária, Gáspár Sándor, Farczádi Attila és Ambrus Attila.)

A Kövek, sorsok, bányák, emberek – Hunyad megyei riportutak következő bemutatója március 23-án, pénteken 16 órától lesz Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában, egybekötve a MÚRE tavalyi Brassai sajtófotó pályázatának díjátadójával, illetve a zsűrizett képanyagból készült Album bemutatójával.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!