A kacsától a fake news-ig

2019. május 13. 10:06

A kacsától a fake news-ig nem is olyan hosszú az út. Sőt, a jelenség sem újkeletű, és ezt a nyelvi jelenséggel kapcsolatos fejtegetések, elemzések is igazolják. Magyari Sára nyelvész rovata.


Ami és amely

2019. április 13. 09:23

A hír, ami számít. Egy autó, ami megéri az árát. Adó, ami egészségvédő – és folytathatnánk a sort. Helyénvaló vagy sem, ezekben a mondatokban, az ami névmás, vagy inkább az amely lenne a megfelelőbb? Az amely valóban megfelelőbb lenne-e vagy éppenséggel hibás választás? Magyari Sára nyelvész rovata.


Tisztújítás előtti közgyűlés

2019. április 05. 09:13

Évi rendes közgyűlését tartotta egyesületünk 2019. március 23-án Déván, a Téglás Gábor iskolában. A közgyűlés elfogadta az elnöki beszámolót, az egyesület gazdasági és cenzori jelentését. A Becsületbíróság elnöke is elküldte jelentését, amelyben egyúttal lemondásáról is tájékoztatta a tagságot.


Ahol a maradék nem létmorzsa

2019. április 01. 09:42

Március utolsó napjaiban a szerémségi Maradékon került sor a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete legújabb, Maradék maradéka című kiadványának ünnepélyes bemutatójára, melyen a külhoni magyar újságíró-egyesületek együttműködése jegyében a MÚRE több, a VMÚE legutóbbi nyári riporttáborában részt vett tagja is jelen volt.


Visszhang nélkül?

2019. március 19. 09:38

Megszűnik Magyarországon az Echo TV, azaz beleolvad a Hír TV-be. A hivatalos közlemény szerint: "A két televíziós társaság tulajdonlásában, működésében, műsorainak tematikai hasonlóságában valamint célközönségében rejlő szinergiák maximális kihasználása érdekében".